Planificati sa faceti lucrari de zugravit (pe interior sau pe exterior)?
Inainte de a incepe lucrul, acordati cateva minute pentru a citi acest articol cu sfaturi utile:

Cu ce incepem?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti in momentul in care v-ati decis sa incepeti zugravirea este sa verificati aderenta materialului de baza. Pentru a stabili natura acestuia se face un test cu un pic de apa. Umeziti un burete sau un servet si stergeti cu el suprafata. Daca ramane vopsea pe burete sau servet inseamna ca peretele sau tavanul sunt acoperite cu zugraveala pe baza de calcar, clei, minerale sau huma. Daca nu s-a preluat nimic inseamna ca este vopsea de dispersie sau lac.
Daca doriti sa zugraviti peste culori, trebuie sa stiti ca acest lucru se poate face doar peste: vopsea de dispersie, var si vopsele B cu lac. Vopselurile cu clei trebuie spalate complet si suprafata acoperita cu un strat gros de grund. Inainte de a revopsi, suprafetele trebuie curatate de bucatile sparte nedesprinse. Cel mai bine este sa o frecati cu o matura sau o perie. La culorile pe baza de calcar, suprafata trebuie facuta rugoasa cu o perie de sarma si apoi acoperita cu un strat gros de grund.

In cazul in care exista defecte mici de tencuiala, acestea pot fi spacluite cu glet pe baza de gips, ciment sau gips cu uscare rapida. Gaurile si fisurile se curata cel mai bine cu un spaclu ingust sau o surubelnita, astfel incat sa fie indepartate toate bucatile de mortar desprinse. Baza trebuie sa fie curata, uscata si tare. Pentru aceasta umeziti usor fisurile si umeziti-le cu glet. Deoarece gletul se contracta si se deformeaza in timpul uscarii, dupa circa jumatate de ora trebuie spacluit din nou. Micile neregularitati se pot netezi in final cu hartie fina de slefuit.
Pe de alta parte, fisurile mari se armeaza cu o banda pentru rosturi. Fisura se razuieste si se umezeste cu apa. Dupa aceea se aplica un strat de glet si se aseaza de-a lungul fisurii banda de rosturi (o banda foarte subtire din fibra de sticla). Aplicati apoi inca un strat de glet, pe care il intindeti cu grija, cat mai neted. Dupa ce locul s-a uscat, il puteti netezi cu atentie cu hartie fina de slefuit. Pregatiti ulterior materialul de baza si lasati suprafata sa se usuce bine. Dupa care aplicati grund de baza.

Tehnica zugravirii

• Margini si colturi

Cand doriti sa vopsiti marginile si colturile, incepeti intotdeauna cu o pensula la colturile si muchiile incaperii, acolo unde trafaletul nu poate ajunge. Puneti o cantitate de vopsea preparata intr-o galeata mica, cu care sa va puteti urca pe scara. Cu pensula pentru calorifere aplicati la toate muchiile un strat subtire si uniform. Vopseaua trebuie sa fie distribuita perfect in colturile interioare si sa se intinda cu cca. 3 cm pe fiecare perete adiacent. Inmuiati pensula numai trei sferturi in galeata, astfel incat vopseaua sa nu se prelinga pe coada. Scurgeti surplusul de vopsea pe marginea galetii.

• Tavane

Daca aveti in plan sa vopsiti si tavanele, incepeti cu acestea mai intai, ca sa nu stropiti peretii proaspat zugraviti. Pentru suprafetele mari aveti nevoie de un trafalet cu capacitate mare de absorbtie. Trageti vopseaua intai orizontal si apoi vertical. Dupa ce inmuiati trafaletul in galeata cu vopsea, rulati-l pe gratar pentru a elimina surplusul.
Pentru a zugravi tavanele si peretii inalti fara schela, folositi o tija telescopica, astfel incat sa nu ramana dungi vizibile in zonele de limita ale straturilor aplicate. Aceste dungi reliefate se formeaza prin suprapunerea stratului nou aplicat peste marginea deja uscata a benzii alaturate. De aceea trebuie lucrat foarte repede (umed-langa-umed), benzile adiacente sa vina in contact inca in stare umeda. Lucrati intotdeauna o suprafata intreaga. De exemplu: un tavan sau un perete intreg. Sau, si mai bine, incepeti de dimineata, astfel incat sa zugraviti o camera intr-o zi. Vopsiti incepand de la ferestre si divizati tavanul in mai multe careuri, pe care le vopsiti succesiv. Inmuiati trafaletul in galeata sau pensula pana la doua treimi din lungime. Rulati trafaletul pe gratar pentru a recupera in galeata surplusul de vopsea. Apoi lucrati pe rand suprafetele pana terminati tot plafonul.

• Pereti

Pentru pereti, vopsiti intai colturile si muchiile. Protejati ramele ferestrelor si usilor cu banda de acoperire. Incepeti zugravitul dinspre ferestre spre centrul incaperii. Cu o linie diagonala distribuiti vopseaua in mod uniform pe o parte, aplicati vopseaua cu trafaletul vertical de sus in jos. Cand observati ca nu mai aveti destula vopsea pe trafalet, mai dati o data atent pe suprafata, astfel incat sa fie acoperita cat mai uniform. Aceasta se numeste tehnica netezirii stratului de vopsea si se foloseste atat pe plafon cat si pe pereti. Apoi inmuiati din nou trafaletul in vopsea si zugraviti mai departe o noua suprafata. Fiecare strat nou trebuie sa se suprapuna la margine cu banda anterioara astfel incat sa nu se formeze umbre (locuri nevopsite) si nici sa nu ramana spatii libere. Cu aceasta tehnica puteti zugravi cu vopsele acrilice, alchidice, silicatice, siliconice.

Aerisirea in timpul zugravelii

Aerisiti des in timpul zugravitului. Optati pentru aerisire scurta, 5 – 7 minute, astfel incat vopseaua sa se usuce mai repede.

Zugravitul cu pistolul

Un pistol de vopsit este de mare ajutor pentru ca prin pulverizare se pot acoperi suprafete mari. Inainte de a incepe lucrarea, trebuie protejate integral ramele usilor, ramele si cadrele ferestrelor (cu banda de acoperire), deoarece va va fi foarte greu sa indepartati de pe acestea ceata de vopsea depusa. Atentie: lacurile si vopselele contin, de cele mai multe ori, o cantitate importanta de solvent. De aceea trebuie sa purtati in timpul lucrului o masca de protectie cu filtru din carbune activ. Pentru asigurarea unei functionari corecte a pistolului de vopsit, pulverizatorul trebuie curatat cu grija la sfarsitul lucrului. Dupa vopsele de dispersie sau alte feluri de zugraveli, cel mai bine il curatati cu apa rece. Pentru lucrari mari de vopsit si lacuit se recomanda recipienti sub presiune (vermorel). Cu acestia economisiti mult timp, deoarece dispare necesitatea reumplerii recipientului. Unele modele pot chiar alimenta unele rulouri in mod continuu cu vopsea.

Zugraveli de exterior

In cazul zugravelii de exterior, se procedeaza la fel ca la cele. Sunt disponibile vopsele speciale, rezistente la ultraviolete si intemperii, precum si tencuieli de netezire si de umplere a fisurilor. Curatati bine peretii de exterior: indepartati algele si plantele crescute, eventual curatati cu ceva umed si lasati sa se usuce. Tencuiala nisipoasa, vopseaua veche si betonul se acopera in prealabil cu grund de adancime.

Scule si accesorii pentru zugravit:
• Perii
• Burete
• Galeata de zugrav
• Surubelnita
• Spaclu
• Perie de sarma
• Hartie de slefuit
• Panza de slefuit
• Pensula plata
• Scara