Fatada casei este cartea de vizita a casei tale, fata casei si cel mai important detaliu care contureaza personalitatea casei. Fatada casei este cea care poate creste sau scade considerabil valoarea casei, este cea care vorbeste despre cei ce locuiesc in casa si este elementul care poate sa-ti determine impresia pe care o lasa o casa.

Fatada casei trebuie sa fie in acord cu arhitectura acesteia si sa conserve stilul arhitectural al casei. O casa traditionala (chiar daca este o casa noua), trebuie sa aiba o fatada care sa ramana in limitele unei case traditionale, dupa cum o fatada atipica nu poate sa fie o solutie decat in cazul unei case atipice sau a unei case moderne.  Fatada casei este cea care poate da individualitate si chiar unicitate casei. Materialele existente azi pot sa dea fatadei un aspect foarte ingrijit, chiar si la preturi mici. De regula toate solutiile de vopsea, lacuri si materiale de finisaj destinate special pentru fatada casei sunt rezistente la conditii variabile de mediu, timp mai indelungat, iar vopselele exista intr-o varietate de culori.

Aspectul pe care il are fatada casei, durabilitatea si implicit costurile (atat cele de executie, cat si cele ulterioare de intretinere) depind de modul de aplicare al stratului suport care trebuie sa fie cat mai uniform, fara neregularitati, fisuri , care in timp sunt excat locul care produce primele stricaciuni fatada casei.

Fatadele de caramida aparenta, cele cu brau de piatra sunt cele mai usor de intretinut si cele de lunga durata, dar sunt si cele mai scumpe. Casele cu fatada din lemn sunt cele mai greu de intretinere, dat fiind faptul ca au nevoie permanent de tratamente speciale impotriva insectelor, dar si pentru protectie impotriva soarelui si precipitatii. Lemnul trebuie protejat cu o mixtura speciala, antiseptica si antiinsecte sau cu lacuri si vopsea.

Fatada casei poate fi realizata din materiale neconventionale, dintr-o clasa superioara: sticla, sticla pisata, marmura, gratitul, piatra naturala sau metalul. Unele din acestea sunt foarte rezistente in timp, deci implica costuri ulterioare mici, in timp ce altele  implica costuri mari de intretinere. O solutie speciala pentru fatada casei este piatra naturala care in timp, in ciuda costurilor initiale, se dovedeste una din cele mai rentabile solutii.

Exista posibilitatea de a alege ca stratul exterior si fatada casei sa fie concomitent si unul din straturile de protectie, unul din straturile de izolare pentru casa, iar fatada casei sa indeplineasca un dublu rol.

Ideal pentru fatada casei este si cea lavabila. Este usor de curatat, este rezistenta la intemperii si uneori se curata singura.

Fatada casei poate sa fie realizata si din materiale combinate. Poti sa folosesti oricare din aceste idei pentru fatada casei, la care se poate adauga lemn, piatra sau materiale neconventionale.

O modalitate de a obtine un aspect coerent si placut este sa mizezi pe simetrie. Intrarea in locuinta este un punct esential pe fatada casei. Obiectele asezate simetric sunt placute la vedere si simplu de asezat. Doua felinare din fier forjat, de exemplu asezate de-o parte si de alta a usii de la intrare, creeaza un aspect placut si fac fatada casei primitoare.